Un nou lliurament del que no sé si serà una saga però estic segur que ja és un culebrot. Aquest país està poc avesat a la crítica vehement i acostuma a confondre-la amb la crítica destructiva; resulta que, a mesura que han anat passant els dies, els responsables de Llibreries Obertes han anat solucionant tots els problemes que aquí hem anat detectant (excepte un que, a més, han agreujat), cosa que vol dir que la crítica ha estat i és fundada. Si el que teniu és un problema amb les formes podeu tornar al segle XIX o al parvulari; aquí preferim parlar dels fets.

L’última notícia és que Òmnium Cultural es fa càrrec de Llibreries Obertes. El canvi es fa evident en molts aspectes; les vendes han pujat com un coet i han aparegut unes Condicions generals de contractació molt interessants que solucionen, del tot i amb la modificació de la resta de textos legals, els problemes amb la LOPD. L’única entitat que hi apareix és Òmnium Cultural. Tot va al seu nom.

Les clàusules inclouen paràgrafs que demostren que les coses no s’estaven fent bé. Per exemple:

ÒMNIUM és un simple intermediari i, per tant, no serà responsable dels errors que es puguin produir en l’entrega del/s llibre/s per causes imputables a les llibreries o als Compradors.

Això permet a Òmnium transferir el 100% de la facturació de cop, no en dos temps, com feia Som*. Ara els llibreters rebran els diners poc després de cada operació.

L’apartat Preu i forma de pagament d’aquestes Condicions generals de contractació és d’una eloqüència sorprenent. El primer paràgraf diu:

El preu del llibre serà el que aparegui en Euros al Web i inclou l’IVA al tipus legal vigent.

Aquí hem de filar una mica prim. Sí, és cert que el preu del llibre és el que apareix en Euros al Web. També és cert que ha d’incloure l’IVA. Ara bé, això no resol el problema del preu fix que planteja el famós euro de Parlem Telecom. Sembla que algú, a Òmnium, n’és conscient, perquè l’últim paràgraf de l’apartat de Preu i forma de pagament, diu:

En el moment de fer la compra de llibres, el Comprador podrà accedir al descompte d’1€ ofert per PARLEM TELECOM COMPANYIA DE TELECOMUNICACIONS, S.A, en els termes i condicions que aquesta entitat determini. En conseqüència, ÒMNIUM no serà responsable de qualsevol responsabilitat derivada d’aquest descompte.

Si en el moment de fer la compra del llibre el comprador pot accedir a un descompte superior al que permet la llei, el PVP del llibre pot acabar essent il·legal. Recordem, un cop més, què diu la llei aplicable, en concret el punt 3 de l’article 9:

3. El precio de venta al público podrá oscilar entre el 95 por 100 y el 100 por 100 del precio fijo.

El preu de venda al públic, a més del preu que posa al catàleg, té a veure i és el preu final sota el qual s’efectua la venda, és a dir, allò que el consumidor paga realment. Òmnium Cultural no soluciona el problema espolsant-se les puces damunt de Parlem Telecom perquè l’entitat cultural és la propietària legal del web i és qui ha de garantir que tot es fa com toca. No som a la platja i Parlem Telecom no és un venedor ambulant de cocos que, de sobte i sense avisar, irromp a la terrassa del xiringuito de Llibreries Obertes. Ara mateix i fins al dia 23 d’abril, si algú compra un llibre de menys de 20 euros i obté una rebaixa d’un euro, Llibreries Obertes està infringint la legislació.

Aquesta qüestió té una derivada tant interessant com inesperada. A la pàgina de pagament ha aparegut una opció que, sota el nom d’Arrodoniment solidari, diu això:

Vull arrodonir l’import de la meva comanda i donar al projecte Lliures l’import de l’arrodoniment per contribuir amb projectes que lluiten contra les desigualtats i l’emergència social arran de la Covid-19.

Si cliquem al damunt, el preu s’arrodoneix a l’alça i la diferència va a parar al projecte Lliures de la mateixa Òmnium Cultural. No hi hauria cap problema si, un cop més, això no infringís la llei del llibre. Recordem-ho:

3. El precio de venta al público podrá oscilar entre el 95 por 100 y el 100 por 100 del precio fijo.

Qualsevol llei, per mal feta que estigui, mira de ser curosa amb el llenguatge perquè els forats en el redactat permeten que després gent imaginativa i amb mala idea la voregi en benefici propi. Quan la llei diu que el sostre del PVP és el 100% el que vol dir és que no es pot vendre per damunt del preu fix. Ni per sota del 95% ni per damunt del 100%. Això només aplica a llibres nous, que és el cas que ens ocupa.

Sí, a mi també m’agradaria que la llei digués una altra cosa i permetés arrodonir per causes solidàries, però no ho permet perquè quan la llei es va redactar aquestes coses no es feien. I la llei no pot preveure el futur. El redactat, a més, no permet interpretacions creatives: el 100% és el 100%.

El trist paperot del Gremi de Llibreters de Catalunya

El Gremi de Llibreries de Catalunya ha difós la nota informativa que podeu veure a continuació:

Aquesta nota, que ha enviat a tots els seus agremiats, beneeix la infracció del preu fix de Llibreries Obertes. Per si no el llegiu prou bé, el punt 2, diu:

2. La campanya recent d’un euro canvia per tal que no hi hagi cap dubte sobre el preu fix, de manera que el preu final del llibre es podrà arrodonir a l’alça per tal de destinar aquests diners a programes d’emergència social derivats de la COVID-19.

El que diu el gremi no és veritat, la campanya d’un euro no canvia en absolut, funciona exactament igual i planteja el mateix problema; l’únic canvi sobre aquesta qüestió no és a l’operativa sinó a les Condicions generals de contractació.

Hi ha qui creu que tinc mania a Llibreries Obertes. No és el cas. Cada cop que un llibreter sent que algú parla d’abolir el preu fix es posa en guàrdia. Suor freda, tremolors, aiaiai, uiuiui. I amb tota la raó. És per això que el gremi ha actuat en conseqüència cada vegada que algú l’ha infringit o l’ha posat en perill. Recordeu el cas Abacus? Doncs no estava tan clar i el gremi el va guanyar. Si la mateixa fórmula de descompte de Llibreries Obertes l’apliqués Amazon i en comptes de Parlem Telecom l’operadora fos Movistar, els llibreters sortirien al carrer amb forques i torxes. N’estic segur, i amb el gremi al capdavant. I seria legítim perquè la llei els faria costat.

La interpretació del preu fix no depèn de si l’infractor ens cau bé, és de casa, és petit o és «dels nostres». El Gremi de Llibreters de Catalunya comet una greu irresponsabilitat. Què passarà si demà Amazon o qualsevol altra gran plataforma posa en marxa la mateixa fórmula rebaixant els llibres no un euro, sinó potser tres, quatre o cinc? Estic segur que els llibreters posaran el crit al cel i descobriran que, amb el seu capteniment amb Llibreries Obertes, s’han lligat una pedra al coll. Si aquest dia arriba, serà molt difícil convèncer un jutge que el que faci Amazon serà il·legal. El gegant nord-americà comptarà amb un precedent al qual acollir-se gràcies al mateix Gremi de Llibreters.

Posted by Bernat Ruiz Domènech

Editor

2 Comments

  1. Mercè Bausili 21 abril, 2020 at 11:05

    Hola Bernat,
    El que no entenc és per què han acceptat, un cop ja ho havien engegat, que s’hi posés Parlem? A fi de què? De que els proporcionéssin molta més publicitat, suposo. És un fet que des del moment que apareix a la televisió tothom se’n assabenta. Jo hi vaig encarregar llibres per la llibreria del barri, molt al principi, però a més el catàleg és massa prim, massa.

    1. Hola Mercè,
      Parlem Telecom entra quan encara ho gestionava Som i aporta la campanya de televisió. Les vendes van augmentar una mica, però la pujada de veritat ha vingut amb Òmnium. Suposo que Òmnium s’ha hagut de quedar amb la campanya perquè hi havia un contracte vinculant que hauria costat desfer. Per això es curen en salut a les Condicions generals de contractació. El catàleg de llibres és molt prim perquè el fan a mà, no es connecten a DILVE ni res de similar.

Comments are closed.