Era difícil empitjorar Llibreries Obertes però Som* ho ha aconseguit. La campanya va començar molt bé però aviat es va desinflar (quan escric aquestes línies, tres setmanes després, només han venut una mica més de 7.600 llibres dels 30.785 del seu objectiu). L’Oriol Soler, director general de Som*, devia pensar que aquell no era un bon camí i va demanar reforços. Parlem Telecom va arribar amb la cavalleria i va pagar aquest anunci que s’emet per TV3:

La part més interessant de l’anunci és aquesta:

Que Parlem et regali un euro per cada llibre que compris entre el 9 i el 23 d’abril sembla una molt bona idea. És a dir, tu compres el llibre, el pagues i, després, Parlem et fa un ingrés d’un euro.

No, la cosa no va així. És una mica més senzilla. I més perversa.

El procés de compra de la botiga de Llibreries Obertes és l’habitual: escollim un llibre, omplim unes dades de contacte, acceptem els termes legals i paguem amb targeta de crèdit o dèbit. Fins aquí, tot bé. El problema és el que passa mentrestant. Fixeu-vos en aquesta captura de pantalla:

I ara, fixem-nos en què diu el requadre groc:

Parlem només «et regala 1 € per cada llibre que compris» si et subscrius al seu butlletí. Si no ho fas, no et regala res. De cop i volta una campanya altruista d’ajuda a les llibreries es torna a convertir en una operació d’obtenció de dades. S’ha de reconèixer que aquesta vegada, si més no, han tingut el detall de valorar les nostres dades en 1 € per transacció. Se suposa que podem no acceptar aquest euro i se suposa que quedem completament desvinculats de Parlem.

No, la cosa tampoc va ben bé així.

Abans de poder finalitzar la transacció hem d’acceptar els termes i condicions, que diuen això:

És a dir, fem el que fem, els senyors de Parlem obtindran, en algun moment, unes dades amb les quals podran enviar-me informació per vendre’m alguna cosa. La informació de Som* és molt poc específica, i diu:

Les dades facilitades pels usuaris s’inclouran en un fitxer de dades de caràcter personal i s’utilitzaran per tramitar la comanda i mantenim informat el client de les activitats de Llibreries Obertes, Som i Parlem que puguin ser del seu interès. En qualsevol moment l’usuari podrà exercir els drets d’accés, d’oposició, de rectificació i cancel·lació previstos a la llei orgànica 15/1999 de 13 de desembre, enviant un correu electrònic a l’adreça info@som.cat, o enviant una carta a l’adreça de SOM que consta al principi d’aquestes condicions.

No sóc expert en legislació sobre protecció de dades però em sembla que aquí hi ha coses que van malament. En primer lloc, si jo rebutjo explícitament l’euro de Parlem, l’operadora de telefonia i jo no mantenim cap vincle comercial. Ni jo els compro res ni ells em donen res. Com si no els conegués. En aquest cas jo compro a Som* i a ningú més. Llavors, per què Som* cedeix les meves dades a un tercer sense cap motiu per poder-ho fer? Per què he d’enviar un e-mail o una carta a Som* perquè Parlem elimini les meves dades? Com saben Som* i Parlem quines són les activitats que puguin ser del meu interès més enllà del llibre que he comprat? En aquest sentit, el punt 3 de l’article 6 de la LOPD 3/2018, diu:

3. No podrá supeditarse la ejecución del contrato a que el afectado consienta el tratamiento de los datos personales para finalidades que no guarden relación con el mantenimiento, desarrollo o control de la relación contractual

El problema és que si jo no accepto els termes i condicions tal com estan escrits, és a dir, cedint les dades a Parlem, no puc completar l’operació. Si jo compro un llibre a Som* i rebutjo rebre un euro de Parlem, per què les meves dades van a parar a Parlem, amb qui la transacció no guarda cap relació? Potser algun especialista pot respondre aquests dubtes evidents i d’altres que no ho són tant.

Actualització 17 d’abril de 2020: els problemes i conflictes amb la LOPD semblen resolts.

Actualització 18 d’abril de 2020: Som* s’ha desvinculat parcialment de Llibreries Obertes i se n’ha fer càrrec Òmnium Cultural, que és qui factura. Un dels canvis més importants ha estat l’aparició d’unes Condicions generals de contractació en condicions.

Un regal que no és un regal

Posem que accepto que Parlem m’enviï el seu butlletí. Em regala un euro? No. L’euro te’l descompten quan compres el llibre. Això és un problema, perquè afecta el preu de venda al públic. Aquí hem de consultar una altra llei, la 10/2007 de la lectura, del llibre i les biblioteques. Aquesta llei regula el preu fix, en concret els articles 9, 10 i 11. El punt 3 de l’article 9, diu:

3. El precio de venta al público podrá oscilar entre el 95 por 100 y el 100 por 100 del precio fijo.

És a dir, el descompte màxim legal és del 5%. L’article 11 estableix excepcions al preu fix:

a) En el Día del Libro y Ferias del Libro, Congresos o Exposiciones del Libro, siempre que así lo determinen sus entidades organizadoras, cuando éstas pertenezcan a los sectores de la edición y comercialización del libro, un descuento de hasta un máximo del 10 por ciento del precio fijo.

b) Cuando el consumidor final sean Bibliotecas, Archivos, Museos, Centros Escolares, Universidades o Instituciones o Centros cuyo fin fundacional sea científico o de investigación, un descuento de hasta el 15 por ciento del precio fijo.

c) Mediante acuerdo entre editores, distribuidores y libreros, podrá establecerse una oferta anual de precios para fondos específicos, periodos concretos y delimitados en el tiempo.

Un euro de descompte equival al 10% del PVP d’un llibre de 10 €. He de comprar un llibre de 20 € perquè l’euro que paga Parlem sigui equivalent a un 5%. Però aquest euro s’aplica a tots els llibres, sigui quin sigui el seu preu, fins i tot els llibres digitals de 3 o 4 €.

Enguany no hi haurà l’habitual descompte del 10% per Sant Jordi. En cas que sí que n’hi hagués, el descompte només aplica el mateix dia 23 d’abril. Parlem «regala» un euro del 9 al 23, ambdós inclosos.

La llei no està molt ben redactada però tampoc és massa difícil d’interpretar: «el preu de venda al públic podrà oscil·lar entre el 95% i el 100% del preu fix». Si Parlem paga un euro del llibre que jo compro, jo ja no el compro al preu fix. Aquest euro afecta al preu de venda al públic i supera el 5% de descompte en tots els llibres que estiguin per sota dels 20 €.

Pot semblar un assumpte menor, potser fins i tot banal, però no ho és. Si permetem que Som* i Parlem quedin impunes, demà serà Amazon qui arribarà a un acord amb una gran operadora de telefonia —o qualsevol altra gran empresa— per a fer el mateix i, de facto, de la nit al dia, el preu fix serà paper mullat quan els convingui. No s’aturaran en un euro, el descompte dependrà dels seus objectius i la seva capacitat financera.

Actualització 18 d’abril de 2020 / A les noves condicions generals de contractació, hi diu: “En el moment de fer la compra de llibres, el Comprador podrà accedir al descompte d’1€ ofert per PARLEM TELECOM COMPANYIA DE TELECOMUNICACIONS, S.A, en els termes i condicions que aquesta entitat determini. En conseqüència, ÒMNIUM no serà responsable de qualsevol responsabilitat derivada d’aquest descompte.” Vol dir que és un descompte i que algú, a Òmnium, és conscient que no s’estan fent les coses bé.

El passat 23 de març Som* i Mortensen van presentar una iniciativa plena de forats i problemes que no transgredia —fins on jo sé— cap llei. Des del 9 d’abril i fins Sant Jordi, Som* i Parlem duen a terme una activitat dubtosa pel que fa al tractament de les dades personals i clarament il·legal pel que fa al preu fix dels llibres. Veig massa llibreters massa entusiasmats amb Llibreries Obertes amb l’excusa que tot suma quan en realitat els estan aixecant la camisa retenint el 50% de la facturació; si ara, després de saltar-se el preu fix i sentar un precedent molt perillós, els mateixos llibreters mantenen el mateix entusiasme, començaré a pensar que mereixen el funest destí que els espera a molts d’ells.

Benvolguda Maria Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, què pensa fer el gremi davant d’aquesta situació?

Actualització 17 d’abril de 2020: ha aparegut una nova opció, la d’arrodonir el preu a l’alça i fer un donatiu directe a la mateixa Llibreries Obertes. També transgredeix el preu fix però en el sentit contrari.

Posted by Bernat Ruiz Domènech

Editor

3 Comments

  1. Bernat, novament un post molt interessant i ben documentat. S’agraeix aquesta mirada crítica i lúcida sobre el sector.

    A banda del que comentes, hi ha un altre aspecte que m’ha cridat l’atenció, i és el to victimista i derrotista que (involuntàriament, esclar) es desprèn de l’anunci.

    El text, la música, la gama de colors, la llum.
    Entenc que busquin la vinculació emocional, però noi, a mi m’ha fet perdre les ganes d’anar a la llibreria (i jo soc dels que hi va un o dos cops per setmana, encara que no hi compri sempre).

    Que ja entenc que el moment és dur i difícil (tu mateix n’has fet unes radiografies gens falagueres), però si en un anunci de Sant Jordi anem amb aquests ànims potser és que no ens creiem que volem guanyar…

    1. Hola Oriol,
      Si entrem en el to de l’anunci, com molt bé dius, bona nit i tapa’t. Hem de deixar de fer un funeral cada cop que fem una campanya. També hem de deixar aquest aire de deure patriòtic. La cultura és prou forta i té prou arguments per vendre les seves bondats. No cal farcir-ho més.
      Jo crec, com tu, que ningú es creu que puguem guanyar. I si fem les coses bé, podem.

  2. […] Aquest article té una segona part: Llibreries Obertes, parlem? […]

Comments are closed.