absurd

El grupo Contexto, que agrupa las editoriales independientes Libros del Asteroide, Impedimenta, Nørdica, Periférica y Sexto Piso, acaba de editar un mapa de librerías de Barcelona. Ellos dicen que es el primero –así lo recogen diversos medios tras la presentación y rueda de prensa– pero eso no es cierto. Tampoco es muy útil.

El mapa de librerías de Barcelona del grupo Contexto contiene 122 librerías. En Barcelona hay muchas más. Como hablan de librerías en general sin hacer referencia a ninguna de sus cualidades supondremos que el criterio de selección ha sido personal; es legítimo –toda lista implica un sesgo y muy pocas pueden ser exhaustivas– pero lo más recomendable hubiera sido curarse en humildad y decir que era ‘Nuestro mapa de librerías de Barcelona’ o bien ‘Nuestras librerías preferidas en Barcelona’. En ningún caso ‘El mapa de llibreries de Barcelona’, es decir, el único o el más importante.

Más raro todavía: su mapa de librerías de Madrid también contiene 122 librerías. ¿Tiene ese número algún significado especial? A Ernest Alós, de El Periódico, le dijeron que era casualidad; pues qué quieren que les diga…

Un interesante antecedente barcelonés resolvió con soltura este tipo de problemas: ‘Literal, fira d’idees & llibreries radicals’ editó hace unos meses el ‘Mapa de llibreries radicals de Barcelona’. Al ser el referente del libro político radical en Barcelona, aunque cometan errores u omisiones –no me consta– su lista puede tener vocación canónica en su campo; yo creo que lo es.

Tanto el mapa de Contexto –del que se han distribuido 30.000 ejemplares en librerías según cuentan La Vanguardia y El Periódico– como el de Literal tienen un problema: son un concepto del siglo XX y de papel. La versión digital de ambos es un PDF y, en el caso de Literal, insertado en el dossier de prensa (yo no he sabido encontrar otra versión). Eso es un póster, un documento de impresión, no una guía digital de consulta. Su utilidad es, en el mejor de los casos, discreta. En el peor de los casos queda obsoleta al día siguiente de salir de imprenta.

Hay una lista, un mapa y una guía de librerías de Barcelona que supera de largo a Contexto y Literal. Existe desde hace más de dos años y es obra de la bibliotecaria jubilada Mercè Bausili, un blog que abrió con admirable ánimo exhaustivo y que, dos años más tarde, mantiene el ritmo y el tono.

La guía de Mercè Bausili se llama ‘De llibreries per Barcelona, un passeig per la diversitat’ y está ordenada por distritos, barrios y por el nombre de la librería. Sigue la apertura de nuevos establecimientos y lista los que van cerrando como podemos ver en el apartado ‘Darreres entrades’ (en castellano: Últimas entradas).

Bausili dedica a cada librería un párrafo de entre 150 y 200 palabras aproximadamente. Este, por ejemplo, es el texto que dedica a la librería Calders (los enlaces son suyos):

On hi havia una fàbrica de botons, i ben a prop d’on vivia Pere Calders, han obert una llibreria, amb molt de gust i respecte a les parets, amb voluntat de donar servei al barri i als lectors en general, ja que es tracta d’una llibreria amb fons, tot oferint un conjunt triat de novetats en diversos idiomes, llibres de fons consolidats, i, sobretot, potenciant als autors locals. Així, Abel Cutillas i Isabel Sucunza han habilitat dos espais, un dels quals el destinen al “coworking” per a aquelles persones que treballen en el sector del llibre des de casa i necessiten un lloc de trobada. Organitzen tota classe d’esdeveniments per convertir-la en un focus cultural viu, amb l’ajut del proper Bar Calders. També mantenen un Facebook molt actiu, per tal d’informar-nos puntualment del què es cou a La Calders, que és una llibreria especialitzada en llibres, alerta, la definició és seva. Una llibreria confortable, la simplicitat, sempre ho és, aquesta és meva. Obren els diumenges i festius. No espereu trobar rètols que us indiquin les matèries, no, aquí els llibreters volen treballar de valent, i guiar-vos en els vostres cerques. Els llibres estan disposats per nom d’autors segons el gènere al que ens dirigim, prescindint de la llengua, originals i traduccions junts.

Mercè Bausili las ha visitado todas. Eso ya es para quitarse la boina pero además ha tenido la delicadeza de geolocalizarlas mediante Google Maps (aquí un ejemplo del barrio de Sant Antoni).

Ahora comparadla con el mapa de Contexto.

Estamos en 2016. Hay cosas que, si se hacen, se hacen bien, sobre todo porque las herramientas para hacerlo son gratuitas, de uso casi universal y ante ciertas afirmaciones cualquier persona con conocimiento y ganas puede hacerte un traje –sin querer– por simple amor al arte. Y sin pasar por la casilla del impresor ni imprimir 30.000 ejemplares.

En 2008 la editorial Columna editó un libro de la que Mercè Bausili fue coautora –junto a Emili Gasch– titulado ‘Les llibreries de Barcelona’, antecedente en papel del actual blog. No estaría mal que el Ayuntamiento de Barcelona junto con el Gremio de Libreros de Catalunya –y, por qué no, alguna editorial– financiaran una sencilla aplicación móvil que pusiera en el lugar que le corresponde a Mercè Bausili y su excepcional trabajo.

Y por favor: déjense de posters.

 

FIRMA 150

Posted by Bernat Ruiz Domènech

Editor

7 Comments

  1. Molt interessant la guia de Mercè Bausili. No crec que fer-ne una aplicació mòbil sigui necessari. La versió per a mòbil de la pàgina ja funciona prou bé. Jo sóc del bàndol de “no facis amb una app el que puguis fer amb una pàgina web”.

    Només hi trobo a faltar alguns enllaços. Per exemple, seria útil que l’adreça de cada llibreria enllacés amb Google Maps.

    1. Hola Jaume,

      Jo també opino que no cal fer una aplicació quan hi ha una bona web pero a vegades, per qüestions de visibilitat, pot ser útil.

      La feinada de la Mercè és perfectible com tu dius, però tenint en compte els mitjans, és impressionant.

      Gràcies per participar!

  2. y también se puede consultar el Mapa de Llibreries de Vell de Catalunya (1), o el Mapa de Librerías de Viejo de Madrid y alrededores, en el vlok Biblioaprenent.
    (1) https://www.google.com/maps/d/viewer?hl=ca&mid=1hiChC0seM2yCav9pcnCZyGnWrMQ&ll=41.73315220245067%2C0.9647744999999759&z=6
    y (2)https://www.google.cat/maps/@40.5087481,-4.2636816,9z/data=!3m1!4b1!4m2!6m1!1sz1spZP3JlWr4.kuZPKuo_C1wc .

    1. inclosos en l’excel·lent vlok de la Mercè.

  3. Gràcies pels teus comentaris. El mateix dia que vaig tenir coneixement del “mapa” vaig escriure als editors per donar-los a conéixer el bloc i per oferir-los la meva col.laboració, si així ho consideraven, però no he rebut cap resposta ni tampoc cap comentari, encara, potser per la sorpresa. Es inevitable remarcar que els seus canals de difusió i els meus són molt diferents, però també que el fet de ser una publicació en paper i d’un nombre reduït de llibreries li confereix un temps curt de vida útil.

    1. Hola Mercè,

      En primer lloc et vull felicitar per la teva impressionant feinada. És una guía indispensable.

      És una llàstima que no t’hagin dit res; el concepte del seu mapa és importat de Londres. Primer varen fer una versió de les llibreries de Madrid i ara la de Barcelona. No han incorporat res rellevant.

      Com dius, els respectius canals de difusió són molt diferents però el teu blog és viu i actualitzable, ells han fet un objecte que pot ser bonic però obsolet a la que tanqui una de les llibreries llistades o n’obri una de rellevant que ells no tinguin.

      Moltissimes gràcies pel teu comentari!

Comments are closed.